Ποικιλία Σπούρτικο

Το Σπούρτικο είναι μια σπάνια Κυπριακή ποικιλία. Αντιπροσωπεύει μόνο το 0.2% του Κυπριακού αμπελώνα και καλλιεργείται κυρίως μαζί με άλλες ποικιλίες σταφυλιών. Το Οινοποιείο Φικάρδος άρχισε να παράγει για πρώτη φορά στην Κύπρο κρασί από Σπούρτικο το 2005. Το παραμελημένο Σπούρτικο ποτέ δεν θεωρούνταν αρκετά καλό για την παραγωγή κρασιού. Αυτή τη στιγμή το Σπούρτικο παράγεται από δυο ακόμη οινοποιεία στην Κύπρο και χρόνο με χρόνο γίνεται όλο και πιο δημοφιλές.

Το Σπούρτικο σήμερα καλλιεργείται κυρίως μαζί με το Μαραθεύτικο, μια άλλη Κυπριακή ποικιλία που αντιμετωπίζει πρόβλημα γονιμοποίησης. Είναι εξαιρετικά σπάνιο να βρει κανείς αμπέλι εξ ολοκλήρου με Σπούρτικο. Τα περισσότερα σταφύλια Σπούρτικο καλλιεργούνται στην επαρχία Πάφου και συγκεκριμένα στα χωριά Κοίλη (450μ) και Παναγιά (1100μ).

Η ποικιλία πηρέ το όνομα της από τα εύθραυστα σταφύλια της, που στην κυπριακή διάλεκτο συνηθίζεται να λέγεται ότι «Σπουρτούν» εύκολα. Τα κρασιά από Σπούρτικο έχουν ελαφρύ κιτρινοπράσινο χρώμα, είναι χαμηλά σε αλκοόλ (11%) και ξεχωρίζουν λόγω του χορτώδους και εσπεριδοειδούς χαρακτήρα τους.

Φικάρδος Σπούρτικο, Λευκό Ξηρό

Οινοποιείο Φικάρδος

Στο οινοποιείο Φικάρδος δουλεύουμε σε στενή συνεργασία με τους αμπελουργούς και στοχεύουμε πάντα στη συγκομιδή των καλύτερων σταφυλιών. Εκτός από διεθνείς ποικιλίες στο οινοποιείο Φικάρδος δίνουμε μεγάλη έμφαση στις κυπριακές γηγενείς ποικιλίες.

Ακλουθήστε μας

Επικοινωνία

Επισκεφτείτε το οινοποιείο μας για δωρεάν περιοδεία και γευσιγνωσία των κρασιών μας.
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα –Παρασκευή απο 08:00-13:00 και 14:30-17:00, Σάββατο: 08:00-13:00.
Επικοινωνήστε μαζί μας και κάντε κράτηση.

22 Μιχαλάκι Σαββίδη, Μεσόγη Πάφος

Τηλέφωνο: +357-26949814

Fax: +357-26938517

info@fikardoswines.com.cy