Ποικιλία Σιράζ

Το Σιρά ή Σιράζ θεωρείται ως μια από τις καλύτερες κόκκινες ποικιλίες οίνου στον κόσμο. Στην Γαλλία και στις περισσότερες χώρες του «Παλαιού Κόσμου» ονομάζεται Σιρά ενώ στην Αυστραλία, τις υπόλοιπες χώρες του «Νέου Κόσμου» και στην Κύπρο Σιράζ. Το Σιράζ είναι μια από τις παλαιότερες ποικιλίες οίνου στον κόσμο με πιθανή καταγωγή την Περσία (Ιράν) και συγκεκριμένα την πόλη Σιράζ. Η έλλειψη αρκετών πληροφοριών και πρόσφατες εξετάσεις DNA αποδεικνύουν ότι το Σιράζ είναι πιο πιθανόν να κατάγεται από τη Γαλλία. Άλλα ονόματα που χρησιμοποιούνται για το Σιράζ είναι Σιράκ, Πετίτ Σιράζ, Μαρσάν Νουάρ, Σέριν και Μπαλσαμνίνα.

Στο Σιράζ αρέσει το φτωχό, καλά αποστραγγισμένο έδαφος όπως χαλίκια, γρανίτης και ασβεστόλιθος. Καλλιεργείται σχεδόν σε όλο τον κόσμο σε ζεστά και κρύα κλίματα. Συγκρίνοντας το με άλλες ξένες ποικιλίες αμπέλου στην Κύπρο, το Σιράζ έχει προσαρμοστεί εξαιρετικά. Το Σιράζ παράγει σταφύλια μικρά έως μεσαίου μεγέθους με παχιά φλούδα και στρογγυλό ή ελαφρώς ωοειδές σχήμα.

Το έδαφος και το κλίμα της Κύπρου παράγει δυναμικά, πλούσια σε όγκο, βαθυκόκκινα Σιράζ κρασιά. Το Σιράζ έχει πολλές τανίνες, ικανοποιητική οξύτητα και αρώματα όπως μαύρο πιπέρι, γαρίφαλο, γλυκόριζα, μαύρα βατόμουρα, φραγκοστάφυλο, δαμάσκηνο και μαύρα κεράσια.

Shiraz grapes fikardos winery vineyards in paphos, Cyprus

Φικάρδος Σιράζ, Κόκκινο ξηρό

Φικάρδος Λεονάρδο, Κόκκινο ξηρό

Οινοποιείο Φικάρδος

Στο οινοποιείο Φικάρδος δουλεύουμε σε στενή συνεργασία με τους αμπελουργούς και στοχεύουμε πάντα στη συγκομιδή των καλύτερων σταφυλιών. Εκτός από διεθνείς ποικιλίες στο οινοποιείο Φικάρδος δίνουμε μεγάλη έμφαση στις κυπριακές γηγενείς ποικιλίες.

Ακλουθήστε μας

Επικοινωνία

Επισκεφτείτε το οινοποιείο μας για δωρεάν περιοδεία και γευσιγνωσία των κρασιών μας.
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα –Παρασκευή απο 08:00-13:00 και 14:30-17:00, Σάββατο: 08:00-13:00.
Επικοινωνήστε μαζί μας και κάντε κράτηση.

22 Μιχαλάκι Σαββίδη, Μεσόγη Πάφος

Τηλέφωνο: +357-26949814

Fax: +357-26938517

info@fikardoswines.com.cy