Ποικιλία Ξυνιστέρι

Το Ξυνιστέρι είναι γηγενής ποικιλία οιναμπέλου που καλλιεργείται στην Κύπρο εδώ και χιλιάδες χρόνια. Είναι η πιο διαδεδομένη λευκή ποικιλία στην Κύπρο. Καλλιεργείται σε όλες τις αμπελουργικές περιοχές της Κύπρου αλλά η πλειοψηφία (+50%) βρίσκεται στην επαρχία Πάφου. Το Ξυνιστέρι είναι μια από τις δύο ποικιλίες σταφυλιών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή Κουμανδαρίας. Το Γλυκό κρασί της Κύπρου που αργότερα ονομάστηκε Κουμανδαρία παράγεται με τον ίδιο τρόπο εδώ και 2800 χρόνια.

Το Ξυνιστέρι καλλιεργείται συνήθως σε ασβεστολιθικά εδάφη και, λόγω του πλούσιου ριζικού συστήματος του, ευδοκιμεί ακόμη και στις πιο ξηρές και ζεστές περιοχές της Κύπρου. Οι περισσότεροι αμπελώνες από Ξυνιστέρι είναι διαμορφωμένοι με το παραδοσιακό κυπελλοειδές σχήμα. Οι ράγες του είναι μεσαίου μεγέθους, ωοειδείς και ο φλοιός του λεπτός με πρασινοκίτρινο χρώμα.

Το Ξυνιστέρι παράγει φρέσκα, ελαφριά κρασιά με αλκοολικό βαθμό γύρω στο 11- 12 %. Χαρακτηριστικά αρώματα των κρασιών είναι μήλο, ροδάκινο, νεκταρίνια και εσπεριδοειδή φρούτα .

Xynisteri grape variety, Indigenous Cyprus grape

Αμάλθεια, Λευκό Ξηρό Κρασί

Κατερίνα, Λευκό Ημίξηρο Κρασί

Οινοποιείο Φικάρδος

Στο οινοποιείο Φικάρδος δουλεύουμε σε στενή συνεργασία με τους αμπελουργούς και στοχεύουμε πάντα στη συγκομιδή των καλύτερων σταφυλιών. Εκτός από διεθνείς ποικιλίες στο οινοποιείο Φικάρδος δίνουμε μεγάλη έμφαση στις κυπριακές γηγενείς ποικιλίες.

Ακλουθήστε μας

Επικοινωνία

Επισκεφτείτε το οινοποιείο μας για δωρεάν περιοδεία και γευσιγνωσία των κρασιών μας.
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα –Παρασκευή απο 08:00-13:00 και 14:30-17:00, Σάββατο: 08:00-13:00.
Επικοινωνήστε μαζί μας και κάντε κράτηση.

22 Μιχαλάκι Σαββίδη, Μεσόγη Πάφος

Τηλέφωνο: +357-26949814

Fax: +357-26938517

info@fikardoswines.com.cy