Ποικιλία Ματάρο

Η ποικιλία Ματάρο είναι γηγενής ποικιλία της Ισπανίας και καλλιεργείται κυρίως στην περιοχή της Μεσογείου. Σύμφωνα με ιστορικούς η ποικιλία Ματάρο πιο πιθανόν να εισήχθη στην Ισπανία από τους Φοίνικες το 500 π.Χ. Άλλα ονόματα που χρησιμοποιούνται για το Ματάρο είναι το Μουρβέντρ και Μοναστρέλ. Το όνομα Ματάρο προέρχεται από την ομώνυμη πόλη στην Καταλονία, το όνομα Μουρβέντρ από την πόλη Μουρβιέτρο στην Βαλένθια και Μοναστρέλ από την λατινική λέξη  monasteriellu που μεταφράζεται σε Άνθρωποι των Μοναστηριών ή Μοναχοί. Η ποικιλία έγινε συνώνυμη με τα μοναστήρια γιατί καλλιεργούνταν σχεδόν σε όλα τα μοναστήρια της Καταλονίας.

Το Ματάρο εισάχθηκε στην Κύπρο στα τέλη της δεκαετίας του 1970 μαζί με άλλες διάσημες διεθνείς ποικιλίες. Αυτή η εξαιρετική ποικιλία σταφυλιού παράγει εδώ και 40 χρόνια αξιοθαύμαστα κόκκινα κρασιά.

Το Ματάρο παράγει σταφύλια μέτριου μεγέθους με παχιά φλούδα ενώ τα τσαμπιά του είναι πυκνά και το σχήμα τους κωνικό. Η παχιά φλούδα βοηθάει στην προστασία του σταφυλιού από διάφορες ασθένειες αλλά και στην παραγωγή εντόνων κόκκινων κρασιών με πολλές τανίνες. Τα κρασιά από Ματάρο είναι εξαιρετικά αρωματικά με νότες από μαύρα μούρα και καπνιστό κρέας.

Στην Κύπρο το Ματάρο είναι επίσης γνωστό για την παραγωγή εξαιρετικών ροζέ κρασιών με υψηλό αλκοόλ. Τα ροζέ κρασιά από Ματάρο είναι απαλά και ζωηρά με αρώματα από κόκκινα βατόμουρα και κεράσι.  

Mataro, Mourvedre grapes, Paphos, Cyprus wine, Fikardos Winery

Φικάρδος Ιοκάστη, Ροζέ Ξηρό

Φικάρδος Αχιλλέας, Κόκκινο Ξηρό

Οινοποιείο Φικάρδος

Στο οινοποιείο Φικάρδος δουλεύουμε σε στενή συνεργασία με τους αμπελουργούς και στοχεύουμε πάντα στη συγκομιδή των καλύτερων σταφυλιών. Εκτός από διεθνείς ποικιλίες στο οινοποιείο Φικάρδος δίνουμε μεγάλη έμφαση στις κυπριακές γηγενείς ποικιλίες.

Ακλουθήστε μας

Επικοινωνία

Επισκεφτείτε το οινοποιείο μας για δωρεάν περιοδεία και γευσιγνωσία των κρασιών μας.
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα –Παρασκευή απο 08:00-13:00 και 14:30-17:00, Σάββατο: 08:00-13:00.
Επικοινωνήστε μαζί μας και κάντε κράτηση.

22 Μιχαλάκι Σαββίδη, Μεσόγη Πάφος

Τηλέφωνο: +357-26949814

Fax: +357-26938517

info@fikardoswines.com.cy