Ποικιλία Μαραθεύτικο

Το Μαραθεύτικο η αλλιώς Βαμβακάδα είναι μια σπάνια κόκκινη Κυπριακή ποικιλία που ανακαλύφτηκε εκ νέου πριν 25 χρόνια. Η εξαιρετική αυτή ποικιλία βρίσκονταν διάσπαρτη σε διάφορους αμπελώνες και χρησιμοποιούνταν μόνο στη βελτίωση του χρώματος και σώματος των κρασιών που φτιάχνονταν από το Ντόπιο Μαύρο. Το Μαραθεύτικο δεν υπήρξε ποτέ δημοφιλές μεταξύ των παλαιών αμπελουργών γιατί δεν παρήγαγε μεγάλες ποσότητες σταφυλιών και γιατί πάσχει από ανθόρροια (πτώση των ανθών και συνάμα μη γονιμοποίηση)

Όλες σχεδόν οι ποικιλίες σταφυλιών έχουν και θηλυκά και αρσενικά όργανα και γι’ αυτό αυτογονιμοποιούνται και παράγουν σταφύλια από μονά τους. Το Μαραθεύτικο θεωρείται θηλυκό φυτό και για να μπόρεσει να παράξει σταφύλια χρειάζεται τη βοήθεια άλλων ποικιλιών όπως το Κυπριακό Σπούρτικο. Το Σπούρτικο βοηθάει το Μαραθεύτικο να γονιμοποιηθεί και να  παράξει σταφύλια. 

Αν και μια από τις πλέον πιο δημοφιλές Κυπριακές ποικιλίες, το Μαραθεύτικο αντιπροσωπεύει μόνο το 5% του Κυπριακού αμπελώνα.

Τα σταφύλια του Μαραθεύτικο είναι μικρά με παχιά φλούδα. Αυτό βοηθάει στην παραγωγή κρασιών με βαθύ κόκκινο χρώμα, αρκετές τανίνες και υψηλή οξύτητα. Χαρακτηριστικά αρώματα του Μαραθεύτικου είναι τα φρούτα και άνθη του δάσους.

Μαραθεύτικο, Κυπριακό κρασί, κυπριακό οινοποιείο, Κύπρος, Πάφος, γηγενείς ποικιλία

Φικάρδος Μαραθεύτικο, Κόκκινο Ξηρό

Οινοποιείο Φικάρδος

Στο οινοποιείο Φικάρδος δουλεύουμε σε στενή συνεργασία με τους αμπελουργούς και στοχεύουμε πάντα στη συγκομιδή των καλύτερων σταφυλιών. Εκτός από διεθνείς ποικιλίες στο οινοποιείο Φικάρδος δίνουμε μεγάλη έμφαση στις κυπριακές γηγενείς ποικιλίες.

Ακλουθήστε μας

Επικοινωνία

Επισκεφτείτε το οινοποιείο μας για δωρεάν περιοδεία και γευσιγνωσία των κρασιών μας.
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα –Παρασκευή απο 08:00-13:00 και 14:30-17:00, Σάββατο: 08:00-13:00.
Επικοινωνήστε μαζί μας και κάντε κράτηση.

22 Μιχαλάκι Σαββίδη, Μεσόγη Πάφος

Τηλέφωνο: +357-26949814

Fax: +357-26938517

info@fikardoswines.com.cy