Όλοι οι αμπελώνες του οινοποιείου Φικάρδος βρίσκονται στην επαρχία Πάφου, μια από τις σημαντικότερες περιοχές καλλιέργειας αμπέλου στην Κύπρο. Η επαρχία Πάφου παράγει το 43% των οινοποιήσιμων σταφυλιών και οι αμπελώνες της εκτείνονται σε μια έκταση 33 τετραγωνικών χιλιομέτρων (Km2). Η πλειοψηφία των αμπελώνων βρίσκεται σε υψόμετρο 400 με 650 μέτρων. Όλα τα αμπέλια δεν έχουν επηρεαστεί ποτέ από την φυλλοξήρα, ένα μικροσκοπικό έντομο που κατέστρεψε όλους σχεδόν τους αμπελώνες της Ευρώπης. Το έδαφος είναι ως επί το πλείστον ασβεστολιθικό με στρώματα γύψου και αργίλου. Οι μοναδικές κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής σε συνδυασμό με τη σύσταση του εδάφους καθιστούν την επαρχία Πάφου ως το ιδανικό μέρος για την καλλιέργεια της παραδοσιακής ποικιλίας Ξυνιστέρι. Στην Πάφο καλλιεργείται πέραν του 50% της παγκύπριας παραγωγής Ξυνιστέρι. 

Οι ιδιωτικοί αμπελώνες του Οινοποιείου Φικαρδος βρίσκονται σε δύο τοποθεσίες στην επαρχία Πάφου, στα χωριά Πάνω Αρόδες και Χούλου.  Τα υπόλοιπα σταφύλια που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή του κρασιού προέρχονται από τα γύρω χωριά Τσάδα, Στρουμπί, Πολέμι, Λετύμπου, Κάθηκας και Κοίλη.  Το οινοποιείο Φικάρδος από την αρχή της ίδρυσης του συνεργάζεται με τους ίδιους αμπελουργούς. Η στενή  αυτή συνεργασία  εγγυάται την υψηλή ποιότητα των σταφυλιών που απαιτούνται.

Αμπελώνες στις Πάνω Αρόδες

Ο αμπελώνας βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μέτρων στην περιοχή ‘’Φουρνιά’’ με βορειοανατολική κατεύθυνση.  Οι χειμώνες εδώ είναι αρκετά κρύοι με τη μέση θερμοκρασία να φτάνει τους 8 βαθμούς Κελσίου. Τα καλοκαίρια είναι επίσης δροσερά λόγω των δυτικών ανέμων που πνέουν από το εθνικό πάρκο του Ακάμα. Το ασβεστολιθικό με έδαφος και το ιδιόμορφο μικρόκλιμα της περιοχής, καθιστούν το τοπίο ιδανικό για την καλλιέργεια Μαραθεύτικου, Σιράζ και Ματάρο.

Αμπελώνες στην Χούλου

Οι αμπελώνες στο χωριό Χούλου βρίσκονται σε δύο τοποθεσίες:  το ήμισυ αυτών σε υψόμετρο 230 μέτρων δίπλα από τον ποταμό  Έζουσα, μια περιοχή γνωστή για τις κρύες νύχτες της. Οι υπόλοιποι αμπελώνες βρίσκονται στην τοποθεσία ‘’Μαλούτενα’’ στα 350 μέτρα. Στην ‘’Μαλούτενα’’ το έδαφος είναι κυρίως ασβεστολιθικό και οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι η σπάνια κυπριακή ποικιλία Γαννούδι και το λευκό Αλτέσε. Στον αμπελώνα δίπλα από το ποτάμι Έζουσα το έδαφος είναι αργιλικό και σε αυτόν καλλιεργούνται οι ποικιλίες Ξυνιστέρι, Ματάρο και Γιαννούδι.

Οινοποιείο Φικάρδος

Στο οινοποιείο Φικάρδος δουλεύουμε σε στενή συνεργασία με τους αμπελουργούς και στοχεύουμε πάντα στη συγκομιδή των καλύτερων σταφυλιών. Εκτός από διεθνείς ποικιλίες στο οινοποιείο Φικάρδος δίνουμε μεγάλη έμφαση στις κυπριακές γηγενείς ποικιλίες.

Ακλουθήστε μας

Επικοινωνία

Επισκεφτείτε το οινοποιείο μας για δωρεάν περιοδεία και γευσιγνωσία των κρασιών μας.
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα –Παρασκευή απο 08:00-13:00 και 14:30-17:00, Σάββατο: 08:00-13:00.
Επικοινωνήστε μαζί μας και κάντε κράτηση.

22 Μιχαλάκι Σαββίδη, Μεσόγη Πάφος

Τηλέφωνο: +357-26949814

Fax: +357-26938517

info@fikardoswines.com.cy