Η Κύπρος είναι μια από τις παλαιότερες οινοπαραγωγικές  χώρες στον κόσμο.Πρόσφατες αρχαιολογικές έρευνες επιβεβαιώνουν πως στην Κύπρο παράγεται κρασίτα τελευταία τουλάχιστον πέντε χιλιάδες πεντακόσια χρόνια. Πληθώρα από μωσαϊκά και αμφορείς στην πόλη της Πάφου επισημαίνουν το σημαντικό ρόλο που κατείχε το κρασί κατά την Ρωμαϊκή περίοδο.

Σύμφωνα με το Ταλμούδ της Ιερουσαλήμ, το κρασί της Κύπρου, ή αλλιώς «Κυπριακό Νάμα» όπως το ονόμαζε ο Ευριπίδης,  χρησιμοποιούνταν στις τελετές λατρείας της θεάς Αφροδίτης. Ήταν ένα γλυκό κρασί φτιαγμένο από λιαστά σταφύλια. Το κρασί αυτό κατά το 12ο αιώνα μετονομάστηκε σε  Κουμανταρία από το τόπο παραγωγής του. Η περιοχή αυτή βρισκόταν δυτικά της Λεμεσού και ήταν η βάση των Ναΐτών Ιπποτών. Την περίοδο αυτή η Κουμανταρία κατέστη η κύρια πηγή πλούτου για τους ιππότες.

Αργότερα κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας η παραγωγή κρασιού ήταν απαγορευμένη και σχεδόν είχε φτάσει στο τέλος της. Το κυπριακό κρασί ξαναζωντάνεψε μόνο όταν η Κύπρος πέρασε στα χέρια των Άγγλων. Την περίοδο αυτή δημιουργήθηκαν τέσσερα μεγάλα οινοποιεία τα οποία έλεγχαν μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 1980 ολόκληρη τη βιομηχανία κρασιού στο νησί. Δύστυχως η Κύπρος τότε ήταν γνωστή ως χώρα παραγωγής οίνου χαμηλής ποιότητας τον οποίο διέθετε  κυρίως στην πρώην Σοβιετική Ένωση ή σαν Σέρι για το Ηνωμένο Βασίλειο. Μετά την πτώση της Σοβιετικής ‘Ενωσης και την κατοχύρωση του Σέρι σαν προϊόν  Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητος, η Κύπρος έχασε όλη την εξαγωγική της αγορά.  Ξαφνικά η Κύπρος έμεινε εκτεθειμένη με τεράστιες ποσότητες σταφυλιού χαμηλής ποιότητας και μια βιομηχανία οίνου σχεδιασμένη να παράγει κρασί σε τεράστιες ποσότητες. Η τότε κυβέρνηση στην προσπάθεια της να βοηθήσει την βιομηχανία οίνου να αντεπεξέλθει στα προβλήματά της έδωσε κίνητρα για τη δημιουργία μικρών οινοποιείων  και εισήγαγε ποικιλίες αμπελιών που αποδεδειγμένα παρήγαν ποιοτικό κρασί. (Καμπερνέ Σωβινιόν, Σέμιλον, Σιράζ.) Η Κύπρος σήμερα έχει 55 οινοποιεία, το 90% των οποίων είναι μικρά, οικογενειακά. Η ξαφνική αύξηση του αριθμού οδήγησε και στην αύξηση της ποιότητας.

Τα κυπριακά κρασιά μπορούν αντάξια και με περηφάνια να σταθούν δίπλα σε κρασιά οποιασδήποτε άλλης χώρας.  Οι διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς οίνου κάθε χρόνο είναι μια απόδειξη της ποιότητάς τους. Ο δρόμος που ο κυπριακός οίνος ακολουθεί έχει αλλάξει ριζικά.  Οι οινοπαραγωγοί της Κύπρου έχουν πια επικεντρωθεί στις κυπριακές γηγενείς ποικιλίες, μερικές εκ των οποίων άγνωστες πριν μερικά χρόνια.  Το κυπριακό κρασί έχει πλέον βρει το δικό του μοναδικό, ιδιαίτερο χαρακτήρα, ενσωματώνoντας αρμονικά τα 5500 χρόνια ιστορίας και τη νέα εποχή με αυτοπεποίθηση, πάθος και αγάπη.

*Oνομασία Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητος (Ο.Π.Α.Π):  Σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης  που χρησιμοποιείται για την προώθηση και την προστασία γεωργικών προϊόντων και τροφίμων υψηλής ποιότητας. Ένα άλλο παράδειγμα είναι η Κουμανταρία που παράγεται σε συγκεκριμένη περιοχή της Κύπρου και με συγκεκριμένη μέθοδο.

Οινοποιείο Φικάρδος

Στο οινοποιείο Φικάρδος δουλεύουμε σε στενή συνεργασία με τους αμπελουργούς και στοχεύουμε πάντα στη συγκομιδή των καλύτερων σταφυλιών. Εκτός από διεθνείς ποικιλίες στο οινοποιείο Φικάρδος δίνουμε μεγάλη έμφαση στις κυπριακές γηγενείς ποικιλίες.

Ακλουθήστε μας

Επικοινωνία

Επισκεφτείτε το οινοποιείο μας για δωρεάν περιοδεία και γευσιγνωσία των κρασιών μας.
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα –Παρασκευή απο 08:00-13:00 και 14:30-17:00, Σάββατο: 08:00-13:00.
Επικοινωνήστε μαζί μας και κάντε κράτηση.

22 Μιχαλάκι Σαββίδη, Μεσόγη Πάφος

Τηλέφωνο: +357-26949814

Fax: +357-26938517

info@fikardoswines.com.cy